תתארו לכם שאתם יכולים לבנות מעץ, כל מה שבא לכם וזאת מבלי להשתמש במכונות הפועלות על חשמל. תתארו לכם את האפשרות לבנות כל מה שעולה בראשכם, בכל מקום ורק בעזרת הידיים שלכם וכמה כלים ידניים. אם המחשבה הזאת מרגשת אתכם? אתם בכיוון הנכון.
בשבילי, היתרונות בנגרות מסורתית הם עבודה בסביבה שקטה וכמעט נטולת אבק, לא צריך לשים אוזניות נגד רעש או רספרטור על הפנים מאחר והכלים לא עושים אבק וגם לא יותר מידיי רעש. ישנו משהוא מאוד רוחני בעבודה עם עץ ועם כלים ידניים, לגעת בעץ ולהרגיש את הסיבים שלו ולעבוד עם העץ ולא נגד העץ. להקשיב לו בזמן העבודה, העץ יודע להגיד לנו אם אנחנו עובדים איתו נכון, האם הכלים שלנו מספיק חדים או שצריך להשחיז אותם. העץ יודע להגיד לנו אם אנחנו מפעילים עליו יותר מידי כוח. ישנו עוד יתרון וזהו יתרון גדול והוא המאמץ הגופני. פני שטח שמשאירים כלים ידניים המושחזים נכון, הם חלקים כמו מראה ולפעמים לא צריך שום גימור נוסף. בזמן של הכנת העץ לעבודה, יש הרבה שימוש עם מסורים ומקצועות. זאת עבודה קשה שמאמצת בצורה טובה את החלק העליון של הגוף בדומה לחדר כושר. כלומר אין צורך בספורט נוסף באותו היום בו אני מכין את חלקי העץ.
החסרונות של מכונות חשמליות הן בעיניי רבות. מכונות חשמליות עושות המון רעש וזה מחייב לשים אוזניות אטומות. כמו כן, כמות אבק גדולה בזמן העבודה, המחייבת עבודה עם רספרטור על הפנים. בנוסף, כלים חשמליים מסוכנים מאוד. הלהבים מסתובבים במהירויות גבוהות וישנו סיכוי גדול לעשות טעות ולהיפצע. להרבה נגרים חסרות אצבעות על הידיים עקב פציעה, תוך כדי עבודה על מסור שולחן שנחשב לכלי חשמלי בין המסוכנים ביותר. וחיסרון אחרון הוא תחושת הניקור, בחיבור ביני לבין העץ. בשל חוסר המגע, העץ נהפך לחומר גלם בלבד.
כמובן שישנם גם חסרונות לנגרות מסורתית ויתרונות לנגרות מודרנית. החיסרון העיקרי בנגרות מסורתית, טמון בזמן הכנת העץ לעבודה איתו. אך זה לא חסרון לכל הנגרים, כפי שציינתי למעלה, זה חוסך את זמן הפעילות בחדר הכושר.
ישנם נגרים מדהימים שאני מאוד אוהב את העבודות שלהם והם משתמשים בנגרות משולבת. האמת היא שאני די מתחבר לסגנון העבודה הזה. בנגרות משולבת הם משתמשים גם עם מכונות חשמליות וגם עם כלים ידניים ובעצם, נהנים משני העולמות.
אוקי, אז אחרי שהסברתי את עצמי בעניין, מה היא נגרות מסורתית בעיניי, אני אשמח לעזור ולתת לכם כיוון התחלתי, על מנת שתוכלו לכוון את עצמכם למקומות הנכונים בתחום.
הדבר הראשון שאני יכול להמליץ עליו, זה לראות כמה שיותר סרטים על הנושא. אני מאוד ממליץ על זה בגלל כמה סיבות והם: לא תמיד יודעים מה בדיוק היינו רוצים לעשות בנגרות. אולי לבנות קופסאות תכשיטים, אולי יאכטות, מטבחים, כסאות וכו'. אחרי מספר רב של סרטונים, תדעו מה ניראה לכם יותר ומה מושך אתכם יותר. אולי תרצו להתנסות בהכל וזה בסדר. דבר שני, לראות אלו כלים ידניים יש ואיך משתמשים הם ומה כל אחד מהם עושה. זה יהיה הכנה ליום בו תצטרכו לקנות את הכלים הראשונים שלכם.
אחרי מספר רב של שעות צפייה (אני ראיתי קרוב למאה שעות לפני שקיבלתי את ההחלטה להכנס לתחום הנגרות המסורתית) אתם צריכים להחליט באיזו דרך אתם רוצים להתמקד וללמוד את התחום. ישנן שתי אופציות. הראשונה היא ללמוד לימודים מסודרים של כמה שנים באחת מבתי הספר שיש בארץ, המתעסקים בתחום וישנם לא מעט. אם עבר הזמן שלכם לאופציה הראשונה או שאתם יותר בעניין של אוניברסיטה פתוחה ולימודיים עצמאיים, אז ישנם מקורות לימוד רבים כגון: ספרים, אומנים רבים שחולקים את הידע שלהם דרך סרטונים או מאמרים וסדנאות פרונטליות בארץ. כמו כן, ישנן כמה קבוצות טובות בפייסבוק, העוסקות בתחום.
קבוצה טובה בפייסבוק:
היתרון בקבוצה היא היכולת לשאול שאלות ולקבל תשובות יחסית מהר. זה יכול לעזור מאוד לנגרים בתחילת דרכם.
ספרים שאני יכול להמליץ:
זה נכון שיש המון מידע ביוטיוב, ויש הרגשה שהמידע הזה יכול להספיק, אך לא כך הדבר. אין כמו ספר טוב! בספר הבידע מוצג אחרת, לפי סדר מסויום, הרבה מידע על כל נושא. בקיצור אין על הספרים.
Woodworking – זה הוא ספר עם מידע על כל הנושים הבאים: תכונות עץ, כלים ידניים, כלים חשמליים, מכונות, על הסדנה, מחברים, גילוף וגימור. זה הוא בעצם ספר על כל הנושא.
Hand Tools – זה הוא ספר אך ורק על הנושא של הכלים ידניים. בספר תוכלו ללמוד על אלי כלים יש, מה כל כלי עושה, אך הוא עובד, כיוונים של הכלים ועוד דברים רבים נוספים.
Understanding Wood – זה הוא ספר רק על הנושא של החומר עץ. חלק מהנושאים הרבים שיש בספר הם: טיבעו של העץ, זיהוי של סוגי העץ, תכונות של סוגי עצים, חוזק של סוגי עץ שונים, אך נכון להכין ולייבש עץ, הדבקות, פינישים ועוד מלא נושאים נוספים.
Timber Framed Hose – ספר זה על הנושא של בניית בית מעץ. הוא יכול להיות מצוין לכל אלה שרוצים גם לבנות פרגולות ברמה גבוהה.
אומנים שאני עוקב אחריהם:
כאן יש רשימה של אומנים שאני אישית מאוד אוהב ועוקב אחריהם. יש הרבה מה ללמוד מהם ולקבל השראה.
פול סילרס – אחד הוותיקים של נגרות מסורתית להיום, מלא חומר ממש טוב על כלים ידניים והשימוש בהם. כמו כן, ביצוע של מחברי עץ הפופולרים ביותר. לפול סלרס יש ספר שהרבה ממלצים אליו, אני אישית לא קראתי אותו וגם יש לו וידאו קורס למכירה באתר שלו, עליו אני מאוד ממליץ.
רוב קצמן – נגר שאני אולי הכי אוהב, מאוד מתחבר לשיטות העבודה שלו שהן קצת שונות משל פול סילרס. גם כן מלא חומר בערוץ שלו. הוא גם מייצר מספר כלים איכותיים מאוד שניתן לרכוש ישירות מהאתר שלו.
פראנק סטראזה – נגר מדהים ששוה לראות את כל הסרטונים שלו, והוא גם דמות מאוד מיוחדת במינה.
שאנון רוג'רס – נגר חובב\אומן, יש לו נגריה קטנה במרתף ושם הוא עוסק בנגרות המסורתית. מלאה חומרים באתר היוטיוב שלו. שאנון מפתחת כל מיני טכניקות חדשות תוך כדי עבודה וניסיון. מאוד מאוד מומלץ.
ג'ושואה פארנסוורס – נגר שמראין נגרים נוספים ומתעד את התהליכי העבודה שלהם. מומלץ.
הרהטים של שיטאני – נגר יפני מדהים שעובד בשיטה המשולבת שדיברתי מקודם. שיטאני מצלם את כל הפרוייקטים שלו ומעלה לערוץ היוטיוב. ראיתי את כל הסרטים שלו כמה פעמים, במילה אחת וואו!
טום וידג'ן – חובה חובה חובה! אחד הדמויות המוקרות באולם של נגרות מסורתית. טום מצלם את הדברים שהוא בונה ומעלה לערוץ היוטיוב. כמו כן, יש לו בית ספר לנגרות אשר אין בו מכשיר חשמלי אחד.
אלכס מושר – נגר חובב נהדר ששוה לראות את כל הסרטים שלו.
אומנים יפנים – אין כמו היפנים נקודה. אוסף של מאסטרים נדירים אשר כל אחד מומחה לתחום ספציפי. חובה!!!
לאחר שעות רבות של צפייה בנושא הנגרות המסורתית ועבודה עם כלים ידניים, יהיה לכם יותר מושג והבנה בנושא, דבר אשר יעזור לכם לעשות את הצעדים הראשונים בקנייה של כלים ידניים ראשונים. השאלה לגבי הכלים חוזרת שוב ושוב, הפעם החלטתי לכתוב על זה ולעשות סדר בבלאגן.
מסורים ידניים, יפנים ומערביים:
קניתם קורה במחסן עצים, עכשיו צריך לחתוך אותה לחלקים לפני הפרויקט. את החיתוכים הגסים אנחנו עושים לא למידות סופיות ומשתמשים עם מסורים גדולים לניסור גס. אם אתם מתחברים יותר למסורים מערביים אז כאן תצטרכו שני מסורים לניסור גס. למה שניים? מסור אחד לניסור עם כיוון הסיבים ומסור שני לניסור נגד כיוון הסיבים.
אם אתם מתחברים למסורים יפנים אז תצתרכו רק מסור אחד מסוג ריובה. ריובה הוא מסור יפני והוא מסור דו צדדי, צד אחד לניסור נגד כיוון הסיבים וצד שני לניסור עם כיוון הסיבים. מניסיוני האישי, לניסורים גסים לאורך הסיבים עדיף את המסור המערבי. המסור היפני, בידיים שלי, עובד פחות טוב לניסורים גסים לאורך הסיבים. נגד כיוון הסיבים הוא מדהים ולא פחות טוב ממסור מערבי. מסורים לניסור גס הם בגדר חובה.
לפעמים, לאחר הניסור הגס, צריך ניסור נוסף, עדין יותר . גם כאן העניין מתחלק בדיוק באותה צורה. שני מסורים מערביים לניסור בינוני או מסור אחד יפני, ריובה דו צדדי. בניסורים בינוניים, אני מוצא את המסור היפני לא פחות טוב בשני סוגי הניסורים. הוא מעולה גם לריפ (עם הסיבים) וגם לקרוס (נגד הסיבים). המסורים האלה הם לא חובה, אך מאוד מומלצים. הם יכולים לחסוך לנו הרבה זמן הקצעה.
לאחר שכל החלקים מוכנים לפי מידות, אנו מבצעים את המחברים. את המחברים ברוב המקרים עושים עם מסורים עדינים. אם אתם מתחברים יותר למסורים מערביים, יש לכם שתי אופציות. אופציה ראשונה היא מסור אחד הנקרא מסור לזנביונים. זה הוא מסור עדין אשר יודע לנסר גם עם הסיבים וגם נגד הסיבים. את הניסורים של הזנביונים הוא עושה מעולה, אך את הניסורים הנקיים שהם רק לאורך הסיבים או לרוחב הסיבים הוא עושה פחות טוב. מה זה אומר? שתעשו את כל הניסורים העדינים עם מסור מערבי הטוב לשני סוגי הניסור, או שתצטרכו לקנות 2 מסורים נוספים, אחד לריפ ואחד לקרוס. זה הוא המצב האידיאלי אם אתם מתחברים למסורים מערביים.
אם את הניסורים העדינים, אתם רוצים לעשות עם מסור יפני אז כאן תצטרכו רק מסור אחד מסוג דוזוקי. למסור דוזוקי יש שיניים המנסרות לאורך ולרוחב ממש טוב!
מסור קשת הוא מסור קטן שניראה בצורה של קשת עם להב דקה. אני אישית משתמש עם המסור הזה רק בביצוע המחברים. המסור חוסך לי זמן בניקוי המחברים.
כיום יש לי מספר מסורים. שני מסורים מערביים ומסור ריובה יפני לניסורים גסים. מסור ריובה בינוני לניסורים בינוניים, מסור מערבי לניסור בינוני עם הסיבים, מסור יפני דוזוקי לניסורים עדינים ומסור מערבי לזנביונים. לכל המסורים יש את היתרונות ואת החסרונות שלהם, כאן נגעתי רק בחיסרון אחד של מסור ריובה לניסור גס אשר בידיים שלי, עושה עבודה פחות טובה.
מקצועות:
ממש במקצועות, נדבר על עוד כמה דברים. גודל המקצועה הוא פרמטר חשוב מאוד, ככל שהסוליה ארוכה יותר, המקצוע ישאיר פני שטח ישרים וארוכים יותר, המקצוע תוריד את כל הפסגות הגבוהות ולא תיגע בבורות עד שהפסגות תגיעו לבורות, משהו כזה חחח. מה שחשוב זה שככל שהקורה ארוכה יותר, מומלץ להשתמש עם מקצועה גדולה יותר וההפך.
לאחר הניסור הגס, אנו מביאים את החומרים למידותיהם הסופיות (או כמעט סופיות בגלל תזוזות העץ, דבר עליו נדבר בפוסט אחר). את זה אנו עושים עם מקצועה מספר 5 או 4 (אחד מהם חובה). אם הקורה ארוכה אז קל יותר להגיע לפני שטח ישרים עם מקצועה מספר 7 (לא חובה). מקצועות אלו עובדות מצוין בהקצעה רגילה לאורך הקורה אך הם פחות טובות להקצעה של הגדע. הגדע הוא החלק הכי בעייתי ודורש מקצוע בזווית נמוכה. בגלל הזווית הנמוכה, לסכין קל יותר לחתוך את הגדע. לעבודה זו ישנה מקצועה קטנה הנקראת מקצועה בלוק זווית נמוכה. זוהי מקצועה קטנה אשר עובדת טוב על הגדע וגם טובה בכל המקומות הדורשים מקצועה קטנה. מקצועה בלוק זווית נמוכה היא חובה. כאופציה טובה אפשר בנוסף לרכוש מקצועה מספר 4 או חמש זווית נמוכה אך זה לא חובה על ההתחלה. לי אישית עדיין אין אחת כזאת. אוקי, אז בגדול אפשר להסתפק עם שתי מקצועות, אחת מספר 4 או חמש והשנייה מקצועה בלוק זווית נמוכה. טיפ קטן, במקום מקצועה מספר 4 או 5 אפשר לרכוש אותה מקצועה רק עם זווית נמוכה.
מקצועה נוספת שהיא חובה הינה מקצועת חירוץ. את המקצועה הזאת תצטרכו כדי לעשות חריצים / תעלות. בתוך התעלות יכנסו דפנות, תקרות של מכסה או תחתיות של מגירות. כמו כן, ישנם עוד כמה שימושים נוספים שאני לא אפרט כאן.
מקצועה נוספת שהיא לא חובה אך מאוד מומלצת, היא מקצועה רוטר ידנית. לכלי הזה יש אין ספור שימושים. טיפה קשה לי לתאר במילים את השימושים בהם הוא מאוד מועיל לכן אתן כמה דוגמאות. בחיבור של סין ונקב, את הגרז מאוד נוח להתאים בעזרת רוטר ידני. ההכנה של צירים גם כן מאוד נוחה בעזרת כלי זה. אפשר לסכם שכל פעולה אשר דורשת הגעה לעומק מסוים לאורכו של שטח כל שהוא, מאוד נוח לעשות עם רוטר ידני.
לאחר שכל החלקים מוכנים להדבקה, נרצה להוריד שכבה דקיקה של חומר כדי לקבל את פני השטח הטובים ביותר לפני ההדבקה. למשימה זאת אנו משתמשים במקצועה מחליקה, בדרך כלל זה מקצועה קטנה, מספר 3. אתם בוודאי שואלים, למה צריך דווקא מקצועה קטנה ולא נניח מקצועה מספר 5? הסיבה היא שהעץ כבר לא כזה ישר כפי שהיה בזמן ההקצעה. העץ כל הזמן זז, לכן למקצועה קטנה יהיה יותר קל להגיע ולהחליקו כנגד העיוותים הקטנים אשר התרחשו בעץ בזמן העבודה איתו. המקצועה הזו היא לא חובה ולי בינתיים אין אותה אך הוא בהחלט יכולה להוסיף ולתרום לפרויקט.
נסכם את העניין של המקצועות. להתחלה אני רואה שתי אופציות טובות. ראשונה היא מקצועה מספר 4 או חמש זווית רגילה או נמוכה, מקצועת בלוק זווית נמוכה ומקצועת חירוץ. אופציה שניה היא תוספת של מקצועה מספר 7, מקצועת החלקה מספר 3 ורוטר ידני.
כלי סימון:
סכין סימון היא כלי שמשתמשים בו לסימון מידות סופיות. למה דווקא בסכין? לחוד של עיפרון ישנו עובי מסויים 0.5-1 מ"מ. אם עשיתם 4 קווים זה כבר 3-4 מ"מ וזה המון כי לרוב הכול חייב להיות על המילימטר. לקו של סכין הסימון אין כמעט עובי והוא הרבה יותר מדיוק מכל עיפרון. עם עיפרון אפשר לסמן את כל החיתוכים הגסים.
שרד הוא כלי חיוני לסימון קווים מקבילים לאורך הצלע, עם כלי זה תשתמשו לרוב בסימון של המחברים אך לא רק בזה, יש לכלי שימושי סימון רבים נוספים.
זוויתן הוא כלי שבעזרתו מסמנים בזווית. את הזווית אנו מגדירים בכלי לפני הסימון והוא שומר על הזווית הזאת עד שנגדיר לו חדשה. עם כלי זה משתמשים הרבה בסימון של מחברים כגון זנביונים.
לכלי זוויתן קומבינציה ישנם שני שימושים, אחד זה לסמן קווים של 90 ו-45 מעלות המקבילות לצלע, והשימוש השני הוא, לבדוק שצלע אחת מקבילה לצלע שניה.
קליבר/מחוגה, שימושי בחילוק של פני השטח למספר חלקים שווים. יש לו שימוש רב בחילוק פני שטח למספר המחברים. לכלי זה ישנם עוד מספר תפקידים אך הם יותר מינוריים.
מפסלות:
עניין המפסלות יכול להיות די מבלבל ולכן אנסה לעשות סדר בבלגאן. אפשר לחלק את המפסלות למפסלות יפניות ומערביות. המפסלות היפניות נורא שונות מהמערביות. הלהב של המפסלת היפנית בנויה משתי מתכות. מתכת קשה ומתכת רכה. הגב של המפסלת חלול ורק בצדדים יש את המתכת, בגלל זה ההכנה של גב מפסלת יפנית הוא תהליך די מהיר. אך עם זאת תחזוקת המפסלת לאורך זמן היא יותר בעייתית בגלל הגב החלול. כמו כן, צריך להיות זהיר יותר עם המפסלות היפניות בגלל המתכת הרכה. עם המפסלות המערביות, הדברים פשוטים יותר. מפסלות מערביות בנויות ממתכת אחת והן חזקות לאורך כל המפסלת. המפסלות מתחלקות לשני סוגים עיקריים. מפסלות רגילות שבעזרתן אנו עושים את רוב העבודה כגון: ביצוע מחברי הזנביונים, חיבורי שיניים וכו'. הסוג השני הוא מפסלות נקר. מפסלות אלה עבות הרבה יותר מאחר ובעזרתן עושים את הנקב (חלק של החיבור שהוא שקע). המפסלת חייבת להיות מסיבית כדי לספוג את המכות החזקות של הפטיש. צורתה של המפסלת מרובעת וזאת כדי לעזור לה לשמור על עבודה בקו ישר.
ישנו מבחר רב של מפסלות בשוק והמחירים משתנים מאוד. בדרך כלל המחיר די משקף את האיכות של המפסלת ואת החומר ממנו היא עשוייה. כמו כן ישקף גם את נוחות השימוש והמצב התפעולי שהיא מגיעה איתו מהמפעל.
לדעתי, בהתחלה, סט של 4 מפסלות רגילות זה דבר שהוא בגדר חובה. אפשר להתחיל עם סט שהעלות שלו היא בסביבות ה-300 ש"ח. מפסלות נקר הם לא חובה כי אפשר לעשות גם עם המפסלות הרגילות את הנקב (שקע), אך כמובן לא כמו עם מפסלות הנקר.
השחזה:
אחת המיומנויות החשובות ביותר בנגרות מסורתית זאת מיומנות ההשחזה. כלים מושחזים נכון עושים את העבודה הרבה יותר טוב מהכלים המושחזים ככה ככה. את כל ההשחזות אני עושה על אבני מים ואבני יהלום. את ההשחזות אני אחלק לשתיים. השחזות גסות והשחזות עדינות. בהשחזות גסות אני מכניס את ההשחזות הראשוניות של כל הכלים והכנת הכלים לעבודה. השחזות עדינות הם בעיקר תחזוקה של הכלים.
כמעט כל הכלים המגיעים מהמפעל, לא מושחזים כמו שצריך וחייבים להכין אותם לעבודה. ההשחזה הראשונית היא גסה מאוד מאחר והיא מצריכה הורדה רבה מהמתכת, יחסית להשחזות עדינות. את כל ההשחזות הגסות נרצה לעשות על אבן יהלום. היתרון של אבן היהלום היא שזו היא אבן הנשארת תמיד שטוחה ושאף פעם לא צריך ליישר אותה. בנוסף אבן יהלום היא אבן אגרסיבית, החוסכת לנו זמן בהשחזה הגסה. כמו כן, היא משמשת לנו גם בתחזוקת אבני המים היפניות. באבני יהלום, הגריד נע בין 320-1200, ככל שהמספר קטן יותר, ככה האבן אגרסיבית יותר וההפך. לאבן יהלום להשחזות גסות ותחזוקה של אבני מים אני ממליץ על גריד 600-400.
לאחר שעשינו את ההשחזה הגסה על אבן יהלום, אנו עוברים לאבן מים יפנית עם גריד גבוה יותר. אני ממליץ על אבן בסביבות 1200-1500. את כל העבודה השחורה עשינו על אבן היהלום ועכשיו על אבן המים נשאר לנו רק להוריד את החספוס שהשאירה אבן היהלום, עם גריד נמוך יותר. לאחר מכן נעבור לאבן עם גריד גבוה יותר.
אני אישית משתמש עם אבן יהלום בעלת גריד 600, לאחר מכן אני עובר לאבן בעלת גריד 1000 ומסיים עם אבן בעלת גריד 3000. כמובן אפשר להגיע גם לגריד 8000, אך לי אישית לא מרגיש צורך בכך.
פטישים:
כאן הכל פשוט, עם פטיש מעץ אנו דופקים על כל מה שהוא עץ, עם פטיש מתכת דופקים רק על המתכת.
דבק:
גם כאן אין לי הרבה על מה לכתוב, לפחות לא לנגרים מתחילים. רצוי לקנות דבק של חברה ידועה. ההבדל המהותי בין הדבקים הוא העמידות מפני מים ולחות. אם אתם בונים דבר המיועד להיות מחוץ לבית אז כמובן כדי להדביק עם דבק אשר מקדם העמידה שלו כלפי לחות ומים הוא כמה שיותר גבוה.
מקומות קנייה של כלים בארץ ובחול:
בארץ, לצערי הרב, אין יותר מידי אופציות לקניית כלים. אישית, קניתי את רוב הכלים שלי בארץ ממקום אחד המתמחה ביבוא של כלים איכותיים לנגרים העובדים בשיטת הנגרות המסורתית. החנות נקראת טול עדן, מנהל אותה אדם מקסים וסבלני בשם מישל. אני מאוד ממליץ על החנות, קניתי שם אין ספור פעמים ותמיד יצאתי מרוצה.
אם אתם רוצים להזמין כלים מחו"ל, ישנן אופציות רבות וטובות. אני לא מרגיש צורך בלכוון אתכם לחנות ספציפית, מאחר ומבחר החנויות ענק. לי אישית יצא כמה פעמים לקנות כלים מחו"ל ולרוב אני קניתי ישירות מהחברה המייצרת את אותו המוצר.
לאחר שרכשתם את הכלים הראשונים שלכם, הגיע הזמן להתחיל לעבוד איתם ולבנות משהו. אך מה בונים? מניסיוני האישי, אציע לכם להתחלה, לבנות דברים אשר יעזרו לכם בהמשך עיסוקכם בנגרות המסורתית. את מרבית העבודה שלי, אני עושה על שולחן נגרים מסורתי. זה הוא שולחן מסיבי ויציב שנוח לעבוד עליו, בנוסף הוא בעל מלחציים ראשיים בקדמת השולחן אשר תופסות את החומר עליו אני רוצה לעבוד. כמו כן, יש לו תכונות נוספות כמו תפיסה של החומר בשכיבה על השולחן ותפיסה מהירה. אם גם אתם רוצים לבנות שולחן כזה להתחלה כדי להמשיך ולעבוד בנוחות, כתבתי מאמר מלא על בניית שולחן נגרים בעזרת כלים ידניים לנגרים, אשר אתם מוזמנים לקרוא.
על שולחן הנגרים אני עושה את כל העבודה, למעט הניסור הגס. את כל הניסור הגס של הקורה לחלקים אני עושה על ספסל ניסור מסורתי. היתרון הגדול של ספסל זה נמצא בכך שהוא בדיוק בגובה הנכון לניסור ממושך. בנוסף הוא שומר על עמידת גוף נכונה אשר עוזרת לטכניקת הניסור. כמו כן, לא צריך לקלוב את החומר לספסל, בעזרת ברך אחת אנחנו מצמידים את הקורה לספסל וזה מספיק. כאן ניתן לקרוא על בניית ספסל לניסור מסורתי.
נגרות מסורתית היא עולם נפלא. כל יום בו אני עובד עם עץ ועם כלים ידניים, אני מרגיש סיפוק אדיר. כפי שאמרתי בהתחלה, ישנו משהו רוחני ומדיטטיבי (מדיטציה) בעבודה על עץ עם כלים ידניים. אולי חלק מכם ימצאו את השקט הנפשי בנגרות המסורתית.
אני מקווה שעזרתי לחלק מכם עם הבלבול ההתחלתי, בכניסתכם לתחום, מאחר וגם אני הייתי מבולבל כשהתחלתי לעסוק בכך. במאמר זה, התייחסתי גם לכל השאלות החוזרות ונשנות, אשר נשאלתי על ידי אנשים רבים.
אם יש לכם שאלות נוספות אשמח לענות עליהם כאן למטה.
בהצלחה לכם.